Update

Tack för era tankar om barnmat. Jag tycker det här är jättesvårt. När Elliot bara äter ersättning (vilket han numera bara gör en gång per dygn, på morgonen) så vet vi exakt hur många ml han ska ha för att bli mätt och stå sig i 4 timmar. Men när man blandar in mat blir allt mycket svårare, när han bara fick en liten kub mat fick han ju samma mängd ersättning, men nu har vi ju utökat maten, och minskat på ersättningen. Frågan är ju då om han blir mätt, eller får för mycket? Han skriker alltid när maten är slut, oavsett hur mycket han äter. Alltså, man skulle kunna ge honom huuur mycket mat som helst, han äter ändå till att det är slut. Även om han skulle storkna på kuppen. Fast i och för sig brukar det alltid komma en liten spya efter varje måltid, så för lite mat lär han ju inte få..
Har kört fast lite vid potatis och majspurén med, han gillar den så mycket och potatis och palsternacka var inte alls lika gott. Men vi ska nog testa den blandningen igen tror jag, så han vänjer sig vid olika smaker. Det är ju rätt viktigt. Jaja, man kommer nog in i det här snart. Hade ju varit lite enklare med en unge som sa till när han är mätt! Haha.

Ja, ett litet tillägg till föregående inlägg bara. Kommer upp ett litet dagens tips sen till er!

Kommentarer
Postat av: Malin-mamma till Arvid

Som du säger är de ju bra om han får testa olika smaker så han förhoppningsvis blir en allätare... =) Prova gärna broccoli, blomkål o ärter också t.ex. Ärtpurén krävde en del träning för att han skulle lära sig tycka om de men nu sitter han o plockar o äter hela ärter jättenöjt! Kram

2011-05-13 @ 13:34:44
Postat av: Anonym

Man kan aldrig ge ett barn för mycket mat! Det kommer ut i ena eller andra ändan... :)

Det man ska vara vaksam är magen, pallar den för trycket så är det bara att mata på! Märker du att det kör ihop sig så minska ned.

2011-05-13 @ 13:35:44
Postat av: michaela med bebis

ja herregud det verkar va en riktig djungel med den där maten. jag börjar bli riktigt nervös haha ;) men äter elliot bara ersättnng en gång per dygn? vad äter han annars då?måste bara berätta. var på öppna förskolan häromdagen och såg en liten kille som såg PRECIIS ut som din lille plutt. precis när jag sitter och tänker det så kommer det fram någon och kallar honom för elliot. haha, började nästan titta efter dig där men insåg ganska snabbt att du förstås inte hade något där att göra ;)lite galet att bebisar kan vara så lika varandra!

kram på dig.

2011-05-13 @ 14:04:28
URL: http://minahjartanochjag.webblogg.se/
Postat av: sarah

Morot brukar gå hem, och i början åt Milton sådär han med. det fanns inget stopp och jag vart istället orolig att han åt FÖR mycket, men det har gett sig med tiden och nu äter han ibland bara en halv burk och är nöjd med det.När jag tycket att man började komma upp i en portion erbjöd jag vatten i slutet och det verkade vara ok. nästan som han bara behövde flaskan i slutet av vana. Lycka till

2011-05-13 @ 14:12:46
URL: http://powertrip.blogg.se/
Postat av: Hanna svarar

Anonym: Jo jag vet att man inte kan övermata, men i Elliot verkar det inte finnas nåt stopp, haha. Och man vill ju inte att han ska däcka av mätthet, så därför är det lite svårt att veta hur mkt man ska ge honom...

2011-05-13 @ 15:11:46
URL: http://hannaz.se
Postat av: Hanna svarar

Malin: I helgen ska jag införskaffa mig en stavmixer och sen ska jag göra puréer så det står härliga till, haha. Blomkål, broccoli och ärter ska jag absolut testa! Är nåt av det förstoppande? Vet du det? Alltså som man kan bli hård i magen av?

2011-05-13 @ 15:13:33
URL: http://hannaz.se
Postat av: Malin- mamma till Arvid

De där med stoppande har jag stenkoll på! =) (Arvid var förstoppad i flera veckor när vi började med smakisar o gröt) Nej inget av de jag räknade upp är stoppande o eftersom han klarar majs som sägs vara stoppande är de nog ingen fara med elliots mage. Banan, blåbär, ris, majs är typiskt stoppande grejer. De som satte totalstopp för Arvids mage var banangröt gjord på rismjöl, nu får han bara grötar som är baserade på havremjöl o andra spannmål...

2011-05-13 @ 15:34:04
Postat av: Kristine

Hej! Såg att jag missat att skriva i namnet, det va asså jag som va anonym! :)

Låt han äta tills han däckar då, mata på! :) Det finns ett stopp, jag lovar! Så ver det med min pojke också! Men det kommer att ge ännu mer utdelning för nattsömnen! Elliot kommer ba: ZZZZZZ ännu mer! Och klarar hans mage majs utan problem så behöver du inte oroa dig att hans mage ska stoppa igen helt.Övermogen banan, ärtor, päronpure, aprikospure, katrinplommon är lösande och det kan man ge extra av om det går lång tid mellan bajsblöjorna eller om det blir torra harpluttar av bajset. Ge inte vatten som måltidsdryck, det mättar inte ett dugg, utan fyller bara magen en kort stund, utan att göra nån nytta, så fortsätt ge ersättning. Ersättningen innehåller dessutom viktiga näringsämnen som bebisen inte får i sig via de små matportionerna (eller via vatten heller för den delen, så det var ett dumt råd av sara tycker jag!)

Så var inte rädd för att mata! Jag släppte på hämningarna och lät min bebis äta så mycket han ville och fyllde på med ersättning tills det sa stopp och han fortsatte med samma intervaller mellan matningarna som tidigare (4h).

Bebisar klarar så mkt mer än man tror, bara man går fram försiktigt. Men gapar bebisen efter mer, magen klarar det, inga allergier visar sig, ja då finns inget att frukta! Och anledningen till att rekommendationerna är att man inte ska byta ut ett mål förrän vid 6 mån, är för maten inte ska konkurrera ut amningen (och alltså inte för att magarna inte pallar). I Danmark rekomenderar BVC smakportioner fr 2 månader.

Lycka till! :)

2011-05-13 @ 21:34:14
Postat av: Hanna svarar

Kristine: Fast alltså det kan jag ju inte.. Han spyr alltid en skväll efter varje måltid och det betyder ju att han fått lite för mkt? Dom kräks ju liksom upp överflödet. Elliots pappa var tydligen likadan när han var liten. Var tvungen att skrika lite och protestera när maten tog slut bara för att. Sådan far sådan son typ:)

Men tack för alla tips! Jag ska absolut ha allt det här i åtanke:)

2011-05-14 @ 08:52:30
URL: http://hannaz.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0