Det här med barnvakt

Jag fick frågan hur jag klarar av att lämna bort Elliot så som vi gör ibland. Alltså över natt eller bara för några timmar. Helt ärligt så tycker jag att det är skitjobbigt! Jag saknar honom innan jag ens sagt hejdå och han finns i tankarna nästan hela tiden. Men, jag tycker samtidigt att det är jätteviktigt att göra så ibland. Både för sin egen skull och för barnets. Att bli föräldrar första gången är en jätteomställning. Helt plötsligt finns en annan person i ens liv som kommer i första hand och som alltid är nummer ett, så att få egentid med sin pojkvän/flickvän lite då och då är nästan ett måste. Lika viktigt tycker jag det är att barnet ska vänja sig vid att vara hos andra än bara mamma och pappa.

Nu skulle vi ju inte lämna Elliot till vem som helst, såklart. Vi vill ju veta att Elliot har det bra där han är, hos någon han tycker om och som tycker om honom, och som vi är 100% trygga med. Det är ju a och o för att man ska kunna slappna och av njuta av ensamtiden när man väl är iväg. Än sålänge har Elliot bara varit längre stunder tillsammans med sin farmor och farfar, mormor och morfar. Och det har gått hur bra som helst! Första gången vi lämnade honom över en natt var jättejobbig, men efter ett sms om att allt gått jättebra på kvällen och att han somnat så kunde jag slappna av. Om ni nu tycker att det är jobbigt, börja med nån timme här och där. En vagnpromenad eller vad som helst. Sen utökar man tiden lite och vips så klarar man en hel dag! :) Och så småningom en natt... Och tänk på att allt blir lite extra mysigt när man får träffa sin lilla älskling igen!


idag leker elliot med farmorn medan jag gör ärenden i stan!


Kommentarer
Postat av: C

Jättebra skrivet! Helrätt!

2011-07-19 @ 11:01:07
Postat av: Emilie

Jag tycker du har helt rätt i att man måste få lite egentid tillsammans med sin pojk/flickvän eftersom det blir en stor omställning när man får barn.. och det är viktigt att vårda sitt förhållande! Sen kan jag tänka mig att det är skitjobbigt att lämna ifrån sig honom.. Men bara man vet att han har det bra :) Idag ska jag och min sambo för första gången åka ifrån Rasmus, men det handlar bara om ca 1½ timme då min mamma ska vara barnvakt.. Det känns redan lite jobbigt och jag saknar ju honom hur mycket som helst bara han ligger och sover lixom ;) Hur gjorde du när Elliott var lite mindre med matning och så när du var iväg? Fick han ersättning eller pumpade du? Vi ska nämligen på bröllopen eftermiddag och kväll om en månad och funderar på hur vi ska göra.. Rasmus är då 2 månader gammal!

Ha en bra dag :) Kram

2011-07-19 @ 11:29:41
URL: http://www.ensidaomallt.se/Emilie
Postat av: Emma

Håller med dig, helt klart. Tror barnen bara mår bra av att spendera tid med någon annan än mamma och pappa ibland. Själv började jag spela innebandy redan när Linn var 7 veckor. Är ensamstående så då var hon med min faster, men jag helammade så det gick inte så jättebra i början haha.Nu när jag ser tillbaka på det så var det nog lite i tidigaste laget, men idag (hon är ungefär 1 år och 8 mån) kan hon sova hos mormor och morfar en natt utan att jag behöver oroa mig det minsta. Hon är nästan lika trygg med dom som hon är med mig, och det är väldigt skönt/viktigt för mig som, som sagt är ensamstående :)

2011-07-19 @ 11:31:47
URL: http://emmatervo.blogg.se/
Postat av: Jossan

Så sant! Man behöver den där ensamtiden ibland även om det är jobbigt att lämna bort sitt barn. Det viktigaste är nog som du skriver, att man är trygg med personen som passar barnet under tiden och vet att det kommer gå bra :)

2011-07-19 @ 11:32:59
URL: http://emmajosefine.com
Postat av: Lisa

de e jätte viktigt med egen tid så man kan vara sig själv o inte bara mamma :) men visst e de svårt o lämna bort dom o de finns ju i ens tankar hela tiden!

2011-07-19 @ 11:44:17
Postat av: Erika

Tack så mycket :)Jag tycker också det är bra att ha barnvakt ibland, barnet lär sig då att vara med olika personer och vara trygga med dem och det är ju fantastiskt att ha en back-up om det skulle bli något!

2011-07-19 @ 11:49:22
URL: http://mylittlewords.se
Postat av: Sandra - mamma till Sebastian & Simon

När min lilla föddes sov barnens farmor över hos oss för att ta hand om storebror. Det är enda gången han har haft barnvakt över natten. Men nu i helgen är det dags för båda att sova borta för första gången. Tror absolut att det är nyttigt för dom små och för mamman att få sakna varann lite.

Jag tror barnen mår bra av att ha barnvakt då och då även om föräldrarna tycker att det är jobbigt.

2011-07-19 @ 12:00:56
URL: http://minbasse.blogg.se/
Postat av: Therese A

Jag håller helt med om att det är viktigt att vara ifrån varandra en stund då och då. Min mamma tog barnvagnspromenad med min första redan när hon var några veckor faktiskt för att jag skulle kunna ta en dusch eller bara sitta ned en stund i lugn och ro. Hon har även sovit ganska mycket hos mormorn och det är hur tighta som helst och de saknar varandra när de inte träffas på ett tag. Det är jätteskönt att se att de är så nära varandra.Lillebror har också sovit borta flera gånger han är tio månader nu men det känns jobbigare att lämna bort honom konstigt nog, kanske är nåt med mammor och söner ;) Men som vanligt med barn så gör man ju det som är bäst för en själv och sin familj!hoppas du fortsätter skriva offentlig blogg för det är alltid trevligt att läsa (säger jag som själv har lösenord) vet precis hur uppmuntrande det är med kommentarer så jag ska försöka bättra mig :D

2011-07-19 @ 12:12:18
Postat av: Maria - med bebis i magen ☆

bra skrivet, håller verkligen med dig :)

får se när jag klarar av att vara utan bebis en hel natt första gången. det är bra som du säger att börja försiktigt och sen öka tiden.

2011-07-19 @ 12:39:04
URL: http://fashionstars.blogg.se/
Postat av: i min lilla lilla värld

De små mår bara bra att få vara med andra än mamma och pappa alltid. Tror jag iaf. De blir nog mer självständiga på så vis. Jag har lämnat bort Wilda ganska mycket och hon är sååå lätt att handskas med

2011-07-19 @ 12:46:46
URL: http://saratilling.se
Postat av: Isabelle

Sötnosen! :)

2011-07-19 @ 13:13:58
URL: http://isabellesdrommar.blogg.se/
Postat av: Malin & Prinsessan

Ja, jag upptäckte också precis att man inte kunde kika från mobilen när jag skulle titta på en video på en annan blogg :) Jaja, i-landsproblem antar jag ;)Bra skrivet förresten! Undrar när första nattbortlämningen blir här.. Men vi är ju en bit på väg iaf. Började med ett par timmar och nu senast en hel kväll :)

2011-07-19 @ 13:24:01
URL: http://malinsblogg.se
Postat av: Anonym

tror ja såg dej på stan idag. dukom ut från ett sushiställe? så himla liten du var! alltså smaaal! jättefin! inte kan man tro att du nyligen fått barn!! jättesöt var du =)

2011-07-19 @ 13:28:16
Postat av: Anonym

Jag håller med. Egentid är superviktigt, lika viktigt som att barn är hos någon annan än bara mamma och pappa. Så det blir två flugor i en smäll :) perfekt!

2011-07-19 @ 16:26:49
Postat av: Tina - Minnas mamma

Jag tycker inte alls det är fel att ha barnvakt då och då, även när dom är små bebisar. Så länge barnet känner sig trygg med den eller de som ska passa honom eller henne så är det lugnt tycker jag!Vissa tycker ju att det är fruktansvärt att skaffa barnvakt innan barnet är flera år gammalt men det är sånt trams tycker jag!

2011-07-19 @ 16:40:17
URL: http://hejtina.blogg.se/
Postat av: Madeleine - Mamma till Lova - Oslo

Du har så rätt! Många tänker att det är pga mamman och pappan som man behöver va ifrån varandra, för att de ska få egentid, men jag är övertygad om att det är minst lika viktigt för bebisen att lära sig att man är trygg även hos andra :)

2011-07-19 @ 19:56:13
URL: http://madeleines.se
Postat av: Hanna svarar

Therese A: Jo men det var samma här. Elliot var iväg på vagnpromenader med andra än oss när han var riktigt liten. Men det märkte han nog inte egentligen för då somnade han direkt, haha. Men vi har ju alltid skickat över Elliot till andra famnar och lämnat bort honom några timmar/nån dag/natt nu när han är lite äldre och jag vet inte om det beror på det men han är väldigt behändig och enkel att ha att göra med. Gillar läget överallt liksom.Att lösenordsskydda bloggen var nog mest en tanke som bara flög förbi, så det lär nog inte hända:)

2011-07-19 @ 21:33:20
URL: http://hannaz.se
Postat av: Hanna svarar

Anonym: Hmm, jo jag käkade ju faktiskt sushi till lunch idag. Så det kanske var mig du såg! Tack så mycket för dom fina orden isf! :)

2011-07-19 @ 21:34:15
URL: http://hannaz.se
Postat av: Eva

Jag tycker också att det är viktigt att kunna lämna barnet hos någon annan en stund. Vi har så smått börjat med det också, fast bara till mor och farföräldrar precis som ni. Över natten en gång, och det gick fint.

2011-07-19 @ 22:07:45
URL: http://www.renaramagrekiskan.se
Postat av: carro

Jösses, jag njuter som aldrig förr när jag får vara ensam allt från en halvtimme till en hel natt. Min 7-mån har sovit hos mormor tre ggr.

Men då ska jag också påpeka att jag är helt slutkörd eftersom hon vaknar 10-15 ggr per natt, alltid.

2011-07-19 @ 22:26:03
Postat av: Hanna svarar

Carro: Oj! Så ofta? Är hon vaken längre stunder då eller räcker det med att stoppa in nappen så somnar hon om? Då förstår jag absolut att du njuter av egentiden:)

2011-07-19 @ 22:36:17
URL: http://hannaz.se
Postat av: Emma

Sv: Ja Linn är också väldigt lätt och behändig att ha med sig överallt. Får "beröm" för att hon verkar så himla trygg, men jag tror hon föddes sån om jag ska vara ärlig :p

2011-07-19 @ 23:27:57
URL: http://emmatervo.blogg.se/
Postat av: Hanna

Om de dagar är min son 8 månader... och jag har varit utan honom i 40 minuter som mest..

Jag tycker det är rent ut sagt skiiitjobbigt bara tanken. Vi kämpade så med att få honom och så ska jag lämna bort honom... hur ska jag lyckas med det? Jag vet ju att det inte är för alltid. Men ändå. Jag får nog börja som du skriver.. kortare stunder.. men än så länge har jag inte funnit nån anledning till att lämna bort honom. Funderar på att kanske ta med älsklingen på bio.. och Alexander får va hos farmor och farfar under tiden. Usch ja.. det är jobbigt sånt här! Man får riktig ångest faktiskt :(

2011-07-20 @ 10:01:20
URL: http://imm0rtelle.blogg.se/
Postat av: Hanna

om tre* dagar menade jag...

2011-07-20 @ 10:01:55
URL: http://imm0rtelle.blogg.se/
Postat av: frida

Min situation e ju inta annorlunda eftersom jag och pappan inte lever me varandra på de sättet längre..så jag är ju van vid att lämna iväg Noel.Men jag tycker inte man ska vänta allt för länge me att låta mor/far föräldrar få passa barnet, de e bättre som vänjer sej i tid :)

Tror bara e blir jobbigare ju längre man väntar,speciellt för barnet som för en helt annan uppfattning av de när dom e äldre.. då e de ju bättre dom e vana vid att umgås me andra från början:)Sen tror jag även de e viktigt både för mamman och pappan att få sin egen tid utan barn, man måste få sakna ibland.. och om du säger, de e ju såå mysigt när man väl får hämta hem dom sen igen ! :DOch vet man då att barnet har de bra och de funkar så ser jag inget problem med barnvakt då och då :)

2011-07-20 @ 16:58:23
URL: http://fritte.blogg.se/
Postat av: Anonym

Dom första tre åren är ju mamma å pappa viktigast, de är då ett barn måste få tryggheten.. Tyvärr har vi ingen vi kan lämna till över en hel natt, våran son är sju mån å de känns inte okej att han ska få sova borta än. Ingen av oss vill de än, de är upp till varje förälder å ingenting är fel, men just nu är vi tryggheten för honom.

2011-07-21 @ 00:50:23
Postat av: Hanna svarar

Anonym: Jo, det är ju helt klart upp till var och en, alla tänker olika och vi resonerar som så att det är bra för Elliot att vänja sig vid att vara hos andra än bara oss. Han vet att det är vi som är mamma och pappa och han tyr sig till oss men har även väldigt lätt för att vara hos andra. Det tycker vi är jätteskönt! Sen är det ju som sagt bara hans far- och morföräldrar som varit barnvakt, och än tycker jag det är tidigt att lämna honom till nån annan.. Men med dom känns det bara bra! :)

2011-07-21 @ 11:55:59
URL: http://hannaz.se
Postat av: Johanna - MyShoebox.se - Mamma till Charlie

Så sant. Jag känner mig dock inte trygg med varken mamma eller svärmor, så det är svårt....

2011-07-21 @ 13:53:40
URL: http://myshoebox.se
Postat av: Anonym

ahhh..ska tilläggas här att farmorn är schitzo :( å dom andra lite äldre så dom orkar inte barnvakt som barnvakt en hel dag eller en natt. De finns bara en kompis som kan just nu å dom har redan två väldigt krävande barn..

2011-07-21 @ 23:55:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0